Składnik agawy zapobiega osteoporozie

24 marca 2010, 11:18

Agawa, roślina wykorzystywana do produkcji tequili czy pulque, zawiera korzystne dla zdrowia fruktany, które doskonale sprawdzą się w tzw. żywności funkcjonalnej. Okazuje się bowiem, że zabezpieczają one m.in. przed osteoporozą, zwiększając wchłanianie wapnia.



Neutrofil

Nowy sposób na zapalenie

25 czerwca 2010, 15:17

Naukowcy z Uniwersytetu Utah odkryli nowy sposób hamowania ostrej reakcji zapalnej organizmu za pomocą powszechnie znanego hormonu, sterującego przemianą żelaza. Hepcydyna może okazać się środkiem ratującym życie wielu ludziom.


Nowy rodzaj ciekłych kryształów

6 października 2010, 15:29

Profesor Piotr Kaszyński i jego student Bryan Ringstrand z Vanderbilt University stworzyli nową klasę ciekłych kryształów o wyjątkowych właściwościach elektrycznych. Kryształy mogą posłużyć do udoskonalenia wyświetlaczy LCD.


Nadciekła materia w gwiazdach neutronowych

25 lutego 2011, 12:32

Teleskop Chandra X-ray Obserwatory zdobył pierwszy bezpośredni dowód na istnienie materii w stanie nadciekłym w jądrze gwiazd neutronowych. Nadciekłość to niezwykły stan uzyskiwany w laboratoriach, gdzie zaobserwowano, że znajdująca się w nim materia samodzielnie podąża w górę i jest w stanie wydobyć się ze szczelnie zamkniętego pojemnika.


Ćwiczenia zamiast 2. leku antydepresyjnego

24 sierpnia 2011, 10:10

Umiarkowanie nasilone oraz intensywne codzienne ćwiczenia mogą zastąpić drugi z antydepresyjnych leków, który często przepisuje się, gdy pierwszy nie doprowadził do ustąpienia objawów. Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center (UT Southwestern) zauważyli, że tego typu schemat sprawdza się aż w 50% przypadków.


Alkohol z tą substancją nie uzależnia

7 stycznia 2012, 18:38

Badania różnych substancji pochodzenia roślinnego sprawiły, że naukowcy wpadli na trop tej jednej jedynej, która pozwala pić alkohol bez upijania się, kaca czy uzależniania, słowem - bez skutków ubocznych. Naukowcy uważają, że można by to wykorzystać w terapii alkoholików.


Żywność ekologiczna afirmuje i psuje zachowanie?

21 maja 2012, 08:31

Na etykietach żywności organicznej, czy jak ktoś woli - ekologicznej, często pojawiają się wyrazy odnoszące się do etyki. Mając to na uwadze, Kendall Eskine, prof. psychologii z Loyola University w Nowym Orleanie, postanowił sprawdzić, czy po utwierdzeniu się w słuszności swoich wyborów moralnych i środowiskowych ludzie będą się zachowywać bardziej czy mniej altruistycznie. Okazało się, że, niestety, to drugie...


Gryzonie odporne na nowotwory

7 listopada 2012, 11:27

Ślepce i golce - żyjące pod ziemią gryzonie, które charakteryzuje niezwykła długowieczność - to jedyne ssaki u których nigdy nie zauwazono przypadku rozwinięcia się nowotworu. Uczeni z University of Rochester zajęli się badaniem mechanizmów obronnych tych zwierząt i dowiedzieli się, że... nie są one identyczne.


Odkryto kamieniołom z okresu Drugiej Świątyni

10 maja 2013, 13:08

Podczas prac archeologicznych poprzedzających budowę autostrady specjaliści z Izraelskiej Służby Starożytności odsłonili duży kamieniołom z okresu Drugiej Świątyni. Znajdował się on na terenie dzisiejszej jerozolimskiej dzielnicy Ramat Szlomo.


Zanieczyszczenia zmieniają profil zapachowy kwiatów

4 października 2013, 13:24

Składniki spalin sprawiają, że pszczoły nie są w stanie rozpoznać zapachu kwiatów.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy